Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ - ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΛΗΘΕΙ



Από την  μέχρι στιγμής πορεία της ανασκαφής στον Τάφο της Αμφίπολης από πολλούς διατυπώνεται η άποψη ότι ο τάφος πιθανόν να έχει συληθεί.

Και αυτό διότι αφ’ ενός μεν δεν έχουν βρεθεί τα κεφάλια των Σφιγγών και αφ’ ετέρου λόγω της  ύπαρξης ενός κενού 40 Χ 50 cm στον διαφραγματικό τοίχο που βρέθηκε μετά την αφαίρεση του χώματος  που κάλυπτε την είσοδο κάτω από τις Σφίγγες.

Όσον αφορά το πρώτο, όπως έχω ήδη αναφέρει,  οι Σφίγγες είναι εσκεμμένα ακέφαλες  είτε για λόγους συμβολικούς είτε για άλλους λόγους που αφορούν την ασφάλεια του μνημείου. Το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν τα κεφάλια των Σφιγγών, αυτό καθ’ εαυτό  ενισχύει αυτήν την άποψη  μιας και είναι  απίθανο να εκλάπησαν από τυμβωρύχους καθώς αυτοί ενδιαφέρονται αποκλειστικά  και μόνο για πολύτιμα αντικείμενα και είναι λογικό να αγνοούσαν τέτοια ογκώδη και πολύ βαριά αντικείμενα.

Όσον αφορά δε το δεύτερο, κατά την άποψη μου η ύπαρξη του κενού είναι εσκεμμένη  και προβλέφθηκε από τον κατασκευαστή  (εν προκειμένω ο Δεινοκράτης) για λόγους που αφορούν την ασφάλεια του μνημείου.

Ας δούμε πιο επιστάμενα τον τάφο, όπως μπορούμε να συνάγουμε από τις ήδη δημοσιευθείσες φωτογραφίες και βίντεο :







Στην παραπάνω  φωτογραφία,  παρατηρούμε ότι η είσοδος του τάφου είναι σε κάποια απόσταση μέσα στον εντυπωσιακό περίβολο των 497 μέτρων. Καθώς λοιπόν από εκεί αρχίζει η κατάβαση μέσω των 13 σκαλοπατιών που έχουν ήδη βρεθεί, φαίνεται ότι τελικά  η είσοδος με τις Σφίγγες βρίσκεται στο επίπεδο της βάσης του περιβόλου που εκτιμώ ότι βρίσκεται περίπου 2-3 μέτρα μέσα από τον περίβολο.

(Να σημειωθεί ότι η διεύθυνση της εισόδου δεν είναι επί της ακτίνας του περιβόλου, αλλά έχει πλάγια κατεύθυνση, υπό γωνία προς την ακτίνα. Προφανώς να έχει γίνει για λόγους αποπροσανατολισμού των υποψήφιων εισβολέων, μιας και το πιο πιθανό είναι, κάποιος που βλέπει αυτόν τον κυκλικό τύμβο,  να αναζητήσει είσοδο που θα έχει διεύθυνση  προς το  κέντρο του κύκλου και συνεπώς να ανασκάπτει  ακολουθώντας την διεύθυνση της ακτίνας  και έτσι να αυξηθούν οι πιθανότητες να προσπεράσει την είσοδο του μνημείου ή να επιπέσει στους πλαϊνούς τοίχους της εισόδου καθώς η αναζήτηση του θα γίνεται στα τυφλά)

Έτσι λοιπόν σχηματίζεται μια ζώνη πλάτους 2 μέτρων μέσα από τον περίβολο που καλύπτει περιμετρικά τον τάφο και αποτελεί  ένα πρώτο ανάχωμα για τους υποψήφιους τυμβωρύχους

Άρα οποιοσδήποτε θα προσπαθούσε να διεισδύσει στον τάφο από το επίπεδο του περιβόλου, αφού πρώτα έπρεπε να καταστρέψει τον εντυπωσιακό περίβολο από μάρμαρο Θάσου, θα έπρεπε μετά να σκάψει μέσα στο χώμα για να διατρέξει τα 2-3 μέτρα, για να φτάσει σίγουρα στον δεύτερο τοίχο,  ο οποίος μπροστά από την είσοδο των Σφιγγών εμφανίσθηκε ως  προστατευτικός τοίχος  με τους ογκόλιθους,  και ο οποίος  απ’ ό,τι  φαίνεται διατρέχει  περιμετρικά ολόκληρο το μνημείο , όπως δήλωσε και η αρχαιολόγος κα Περιστέρη στις 12/8/2014 κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον τύμβο : «Αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε μπροστά στον τάφο , σε έναν καταπληκτικό τάφο, ο οποίος έχει 13 σκαλοπάτια για να κατέβουμε από τον περίβολο, και απέναντι έχει έναν τοίχο που έκλεινε προστατευτικά  όλο το ταφικό μνημείο. Είναι ένα τεράστιο ταφικό μνημείο μέσα. Ήταν προστατευτικός τοίχος  που έκλεινε ακόμα και τις Σφίγγες που υπήρχαν».

Από οποιοδήποτε σημείο υψηλότερο του περιβόλου, οι υποψήφιοι τυμβωρύχοι δεν θα ανακάλυπταν τίποτα καθώς σκάβοντας οριζόντια απλά θα προσπερνούσαν τον τάφο από πάνω, μιας και ο τάφος φαίνεται ότι είναι κάτω από το επίπεδο του περιβόλου.

Η μόνη περίπτωση που θα συναντούσαν κάτι θα ήταν οι δύο Σφίγγες, αφού όμως  θα έπρεπε να συμβεί να καταστρέψουν τον προστατευτικό τοίχο στο συγκεκριμένο σημείο, όπως και δυστυχώς συνέβη. 

Η εικόνα όμως που θα συναντούσαν θα ήταν όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία :






Θα συναντούσαν έτσι έναν χωμάτινο τοίχο ο οποίος βρίσκεται  πίσω  από τις Σφίγγες  που σίγουρα θα τους αποθάρρυνε από οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια. Έτσι όπως φαίνεται στην φωτογραφία ο τοίχος είναι φανερό ότι είναι φτιαγμένος από ανθρώπινα χέρια, καθώς το χώμα είναι πιεσμένο και συμπαγές.  Τέτοιο χώμα  υπήρχε άφθονο από τις όχθες του Στρυμόνα το οποίο χρησιμοποίησαν οι  κατασκευαστές για να ασφαλίσουν το μνημείο.

Η άποψη ότι πιθανόν ο χώρος να κατακλύστηκε από τις φερτές ύλες του ποταμού Στρυμόνα κατά τις πλημμύρες δεν ευσταθεί διότι  σε τέτοια περίπτωση ο τοίχος δεν θα εμφάνιζε την τέλεια αυτή συμπίεση ούτε βέβαια θα καλυπτόταν όλος ο χώρος του προθαλάμου ασφυκτικά  με χώμα. Ούτε βέβαια οι Σφίγγες θα παρέμεναν έτσι καθαρές και ελεύθερες από χώματα, μιας και αφού τα φερτά υλικά είχαν καλύψει το πίσω μέρος τους σε ύψος που τις ξεπερνούσε, θα έπρεπε να τις είχαν  καλύψει και αυτές. Ο χώρος που βρίσκονται οι δύο Σφίγγες είναι εκπληκτικά καθαρός και τακτοποιημένος (εκτός και αν αποτελεί έργο των αρχαιολόγων, οπότε η πραγματική εικόνα που θα συναντούσαν οι επίδοξοι τυμβωρύχοι θα ήταν ακόμα πιο αποθαρρυντική).

Ούτε όμως είναι δυνατόν η επιχωμάτωση όλου του προθαλάμου   να συνέβη από κατάρρευση της οροφής, μιας και αυτή βρέθηκε απείραχτη.

Έτσι λοιπόν φαίνεται ότι  όλος ο χώρος του προθαλάμου είχε μπαζωθεί επιμελώς από χώμα. Ενδεικτικό της πρόθεσης αυτής των κατασκευαστών είναι ότι δεν υπάρχουν  θύρες στην είσοδο, καθώς ο χώρος θα σφραγιζόταν από τον προστατευτικό τοίχο.




 
Όπως βλέπουμε λοιπόν όλος ο χώρος από την είσοδο μέχρι τον διαφραγματικό τοίχο που είναι στο βάθος σε απόσταση 6 μέτρων ήταν γεμάτος από χώμα. Λαμβάνοντας  υπ’ όψιν τις διαστάσεις (3 Χ 4,5 Χ 6) ο υποψήφιος τυμβωρύχος θα συναντούσε ένα συμπαγές όγκο χώματος 81 κυβικών μέτρων που σίγουρα θα ήταν σχεδόν αδύνατο να διαπεράσει.

Τι υπάρχει όμως μετά τον διαφραγματικό χώρο που βρίσκεται στο βάθος και στου οποίου το άνω αριστερό άκρο βρέθηκε το  άνοιγμα 40 Χ 50 εκ. που κάποιοι φοβούνται ότι αποτελεί έργο τυμβωρύχων που προμηνύει ότι ίσως ο τάφος έχει συληθεί

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου :
«Επίσης, με την συνέχιση της αφαίρεσης των χωμάτων, στο εσωτερικό του προθαλάμου, εμφανίστηκε κάτω από το μαρμάρινο ιωνικό επιστύλιο, ένθετη μαρμάρινη επένδυση, από ορθοστάτες, καθ όλο το μήκος των πλευρικών τοίχων. Σε απόσταση 6μ. από το άνοιγμα της εισόδου αποκαλύφθηκε το άνω μέρος μαρμάρινου διαφραγματικού τοίχου, ελλειπούς κατά τμήμα του αριστερού μέρους του. Πίσω από αυτόν διακρίνονται δύο ακόμη χώροι.

Επί του διαφραγματικού τοίχου αποκαλύπτεται, επίσης, μαρμάρινο επιστύλιο με γείσο, όμοιο του αντίστοιχου του ιδίου περιβόλου. Φέρει διάκοσμο με οκτάφυλλους ανάγλυφους ρόδακες, στο ύψος του επιστυλίου των πλευρικών τοίχων.

Επί του διαφραγματικού τοίχου αναμένεται να υπάρχει δεύτερη είσοδος που οδηγεί στο εσωτερικό του μνημείου. Τα χώματα του χώρου που δημιουργείται όπισθεν της θύρας, θα αφαιρεθούν στις επόμενες μέρες, εφόσον το επιτρέψουν οι εργασίες στερέωσης και συντήρησης στα σημεία, που έχουν αποκαλυφθεί
»

Συνεπώς υπάρχει από πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο  άλλος ένας χώρος γεμάτος με χώματα και, όπως το αντιλαμβάνομαι ακολουθεί και ένας άλλος χώρος που ίσως να είναι διαδοχικός και να οδηγεί πλέον στον κυρίως τάφο.

(Η ύπαρξη των οκτάφυλλων ροδάκων πάνω στον διαφραγματικό τοίχο υποδηλώνει ότι έχουμε φθάσει στην είσοδο του προθαλάμου του τάφου, ότι ό τάφος είναι βασιλικός και ότι κατά πάσα πιθανότητα αποδίδεται στον Αλέξανδρο – βλέπε σχετικά: http://www.empedotimos.blogspot.gr/2014/08/2782014.html)

Ίσως λοιπόν η κάτοψη του τάφου, όπως συνάγεται από τα παραπάνω, να είναι κάπως έτσι :






Αν λοιπόν η άποψη μου είναι σωστή, τότε κατά την σφράγιση του τάφου, αφού σφραγίστηκε  η θύρα του κυρίως τάφου (Τ2) και ακολούθησε η σφράγιση του θαλάμου Θ2 με την σφράγιση της θύρας Τ1, έπρεπε να υπάρχει ένα άνοιγμα για να γεμίσει ο χώρος Θ2 με χώμα, κατά τα πρότυπα της επιχωμάτωσης του θαλάμου (Θ1), από τους εργάτες που θα βρίσκονταν προφανώς στον θάλαμο Θ1, και αφού γίνει αυτό, να ολοκληρωθεί η σφράγιση του Θ1 με την κατασκευή του προστατευτικού τοίχου και την επιχωμάτωση όλου του χώρου Θ1

Αυτόν λοιπόν τον σκοπό εξυπηρετεί το περιβόητο άνοιγμα 40 Χ 50 εκ!  Δηλαδή το άνοιγμα αυτό υπάρχει ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ  ΕΚ  ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ, για να διευκολυνθεί η σφράγιση του μνημείου.
Αν υπήρξε αποκόλληση του ογκολίθου  που σκέπαζε το άνοιγμα -είτε λόγω τυμβωρυχίας είτε λόγω αποκόλλησης λόγω γεωλογικών φαινομένων- τότε αυτό πρέπει να βρεθεί στο πίσω μέρος του διαφραγματικού τοίχου , στον χώρο Θ2 (γιατί από ό,τι φαίνεται δεν βρέθηκε στον θάλαμο  Θ1).

[Ακόμα και αν πάρουμε την ακραία περίπτωση ότι υπήρξε σύληση τότε :
Αν η υποτιθέμενη σύληση έγινε πριν γεμίσει ο χώρος με χώμα από τις φερτές ύλες, τότε οι τυμβωρύχοι θα έκαναν άνοιγμα  στην βάση του  διαφραγματικού τοίχου  και όχι στο άνω άκρο της κορυφής του, που απέχει πάνω από 3 μέτρα ύψος,  και μέχρι  το  οποίο θα ήταν αδύνατο να αναρριχηθούν.
Αν ο χώρος γέμισε με φερτές ύλες λόγω πλημμυρών, τότε είναι φύσει αδύνατον οι τυμβωρύχοι να είχαν φτάσει μέχρι εκείνο το σημείο αφού ο χώρος θα είχε καλυφθεί με χώμα.]

Το τι υπάρχει μετά τον τοίχο Τ2 είναι αδύνατον να το φανταστώ , μιας και το ταφικό μνημείο καταλαμβάνει έκταση 20 στρεμμάτων, η ακτίνα του κυκλικού τύμβου είναι 79,2 μέτρα και μέχρι τον  τοίχο Τ2 έχουν καλυφθεί περίπου 10 μέτρα, και επειδή η «διαδρομή» αυτή γίνεται υπό γωνία ως προς την ακτίνα η διανυθείσα απόσταση προς το κέντρο του κύκλου είναι μικρότερη






Έτσι λοιπόν, ΑΝ ΟΙ  ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟΙ, συμπεραίνουμε ότι είναι φύσει αδύνατον ο τάφος να έχει συληθεί, τουλάχιστον κατά το επίπεδο του περιβόλου, όπως επίσης και από οποιοδήποτε σημείο σε ύψος πάνω από το ύψος του περιβόλου  οριζοντίως μιας και οι υποψήφιοι τυμβωρύχοι όσο και να έσκαβαν δεν θα συναντούσαν τίποτα.

 Όσον αφορά την πιθανότητα να έχει υπάρξει σύληση κατακορύφως από την κορυφή του τάφου, το θεωρώ μάλλον απίθανο, μιας και οι επίδοξοι τυμβωρύχοι θα έπρεπε να διανοίξουν  κατακόρυφο  πέρασμα μέσα από  20-25 μέτρα χώματος , με το οποίο είχε καλυφθεί το μνημείο, στην κορυφή του οποίου υπήρχε ο Λέων της Αμφίπολης, στο κατάλληλο σημείο και μάλιστα να αφαιρέσουν όλο το χώμα γιατί  αλλοιώς το οποιοδήποτε πέρασμα θα κατέρρεε από μόνο του λόγω της κατακόρυφης κλίσης του. 

Με άλλα λόγια  τόσο οριζοντίως όσο και καθέτως, ο τάφος είναι πλήρως ασφαλισμένος.

Θέλω να ελπίζω ότι έχω μαντέψει τον σχεδιασμό του δεινού Δεινοκράτη, ο οποίος ανέλαβε, κατά την άποψη μου, να ενταφιάσει τον φίλο του και συμμαχητή Αλέξανδρο, έτσι ώστε ο τάφος του  να μην συληθεί ποτέ!

 [Η ανάρτηση αυτή αποτελεί μέρος της μελέτης περί του Τάφου της Αμφίπολης : Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ]








10 σχόλια:

Eleni Zacharaki είπε...

Πολυ ενδιαφερουσες οι υποθεσεις σας! Μακαρι η πραγματικοτητα να επαληθευσει τα γραφομενα σας.
Εγω, με τις ελαχιστες γνωσεις που διαθετω, απορησα οταν ακουσα οτι "η τρυπα " που βρεθηκε πιθανον να οφειλεται σε συληση. Απλα αναρωτηθηκα, πως ενας μικροσωμος ανθρωπος θα μπορουσε να περασει μεσα κατα αυτον τον τροπο, πως να φωτισει τον εσωτερικο χωρο , με τι μεσο δηλ .να αντεξει να περασει και να το κρατησει ωρες φωτισμενο εκει ( πυρσιας ?? δυσκολο ) και τι θα μπορουσε να κουβαλησει εξω απο την τρυπα αν καταφερνε να ξεπερνουσε ολα τα εωτερικα "μετρα ασφαλειας " του ταφου που , κανονικα, θα πρεπει να ηταν αναλογα με την λαμπροτητα του μνημειου και του ενοικου !

ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ είπε...

Εξαιρετική η ανάλυσή σας, εάν μου επιτρέπετε συνεισφέρω και την δική μου αίσθηση με μια "επαναδιατύπωση" της κατακλείδας σας:
"Θέλω να ελπίζω ότι έχω μαντέψει τον σχεδιασμό του δεινού Δεινοκράτη, ο οποίος ανέλαβε, κατά την άποψη μου, να ενταφιάσει τον φίλο και συμμαχητή του Αλέξανδρου, έτσι ώστε ο τάφος του να μην συληθεί ποτέ!"

BigBOSS είπε...

τα χώματα πισω απο τις σφιγγες εάν ηταν φερτές ύλες του ποταμού στρυμώνα δεν θα έπρεπε να ειχαν στρώση; αυτο μας διδάξει η γεωλογια, τουλάχιστον στην εικονα με τις σφιγγες και πισω τα χώματα δεν φαινεται να υπάρχει καμια στρώση.

Unknown είπε...

Καλη η προσπαθεια αλλα δεν τεκμηριωνεις σωστα τις υποθεσεις σου.
Εφοσον το ανοιγμα που βρεθηκε στο διαφραγματικο τοιχο αποσκοπουσε για την επιχωματωση του Θαλαμου 2,γιατι μετα το περας του σφραγισματος δεν κλειστηκε και να ξεκινησει η διαδικασια επιχωματωσης του θαλαμου 1?Γιατι αφεθηκε κενο?Αν επεσε προς τα μεσα απο την προσπαθεια τυμβωρυχων δεν θα ειχε χωμα ο Θ2 και αρα οι αρχαιολογοι θα το ειχαν καταγραψει.Αν παλι ειχε χωμα ο Θ2 τοτε οι αρχαιοκαπηλοι θα σπαγαν το τοιχος προς τη μερια του Θ1 και σημερα απο την αφαιρεση του χωματος στο θ1 ειναι 100% οτι θα βρισκαν και το κομματι του τοιχους που ελειπε.
Γραφεις οτι δεν θα επαιρναν τα κεφαλια των σφιγγων γιατι δεν ειναι πολυτιμα.Συμφωνω στην περιπτωση που ηταν κοντα στην εποχη του ταφικου μνημειου γιατι θα ειχαν την αξια οτι εχει για εμας σημερα για πχ ενα καριοφιλι του 21.Αρα ισως ειναι νεοτερης εποχης οι τυμβωρυχοι,με περιορισμενα μεσα μεταφορας και πιεση χρονου,διαφορετικα θα τις ξηλωναν απο τη βαση.Αυτο που αναφερεις οτι για λογους συμβολικους ή σκοπιμα αφαιρεθηκαν απο τους κατασκευαστες,πρωτη φορα το ακουω.Δεν ειμαι αρχαιολογος αλλα ξερω οτι οποιοδηποτε εργο τεχνης ηταν αρτιο και αν δεις αφαιρεθηκαν βιαια....με σπασιμο.
Αναφερεις επειδη βρεθηκαν ροδακες ειναι και ταφος τουΜεγα Αλεξανδρου.Πολυ ρισκαδορικη προβλεψη....Mπορει να ειναι οποιοσδηποτε της βασιλικης οικογενειας του Φιλιππου.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Σας ευχσριστω ολους για τσ σχολια σας!
Ισως το ανοιγμα να μην χρειαζοταν να κλεισεο αφου, οπως φαινεται, ο θ1 θα πακτωνοταν απο χωμα, ισως επισης και χρησιμοποιειτο και ως βαλβιδα ωστε νσ ολοκληρωνοταν η πληρης γεμιση του θ2 με χωμα μιας και θα ηταν αδυνατο να γεμισουν μεχρι πανω τον θ2 με χωμα οποτε θα γεμιζε απο την υπερχειλιση του θ1 με χωμα. Ισως πραγματι να εχει πεσει το κομματι οποτε θα το βρουμε στον θ2. Παντως για συλληση δεν μου φαινεται. Εγω αφου θα ειχα φτασει μεχρι εκει θα ανοιγα μεγαλυτερη τρυπα.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Τα κεφαλια των σφιγγων ειναι ενθετα οπως μας ειπαν οι αρχαιολογοι, δεν αποκοπηκαν.
Ο χωρος ειναι ασφυκτικος για να χωραγανε τα κεφαλια και τα φτερα. Και καλα, απο την δεξια σφιγγα ας πουμε οτι ηταν ευκολη η αρπαγη του κεφαλιου. Η αριστερη καλυπτεται απο τους ογκολιθους, πως θσ αποσπουσαν το κεφαλι? Γιατι δεν απεσπασαν τους ογκολιθους που την καλυπτουν για να το παρουν? Νομιζω πιο γρηγορα θα γινοταν ετσι η δουλεια. Νομιζω οτι εσκεμμενα ειναι ακεφαλες.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Ειπα οτι η υπαρξη των ροδακων υποδηλωνει οτι ο ταφος ειναι βασιλικος, αρα αποκλειονται τα σεναρια για στρατηγους η τον Νεαρχο.
Και επειδη θεωρω οτι ο οκταφυλλος ροδακας ειναι συμβολο του Αλεξανδρου (δες και το σχετικο αγαλμα που παραθετω) καταληγω στην ταυτοτητα του νεκρου.
Κατ'εμε απο ολα τα χαρακτηριστικα του μνημειου (μεγεθος, πολυτελεια,τοπος,Δεινοκρατης, ασφαλεια. μνημειου) ο ταφος προοριζοταν για τον Αλεξανδρο και κατασκευαζοταν τα δυο χρονια της αναμονης της σωρου στην Βαβυλωνα. Το ποιος εχει ταφει μεσα παιζεται στην περιπτωση που εμεινε αχρησιμοποιητος και δεν ισχυει η υποθεση μου οτι κοινη συναινεσει μεταφερθηκε απο τον Αντιπατρο στην Μσκεδονια και εταφη στην Αλεξανδρεια.
Ολη η υποθεση εινσι ρισκαδορικη αλλα δεν ειναι και απιθανη.
Υπομονη, σε λιγες εβδομαδες θσ εχουμε την απαντηση. :-)

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Διορθωση: αντι για "και εταφη" σε "αλλα εταφη"

Unknown είπε...

Να λοιπόν που βγήκατε αληθινός! Είχα διαβάσει την ανάλυσή σας μέρες πριν καιείχα σχεδόν πεισθεί για την ορθότητα των επιχειρημάτων. Ή επιβεβαίωση πλεόν έρχετε από το Υπουργείο Πολιτισμού και ακόμα και εν τέλει ο τάφος με κάποιο τρόπο να έχει συληθεί, καταφέρατε να μπείτε στη σκέψη του αρχιτέκτονα!

Συγχαρητήρια!

Unknown είπε...

Τα κεφάλια αν δεν βρεθούν κάπου εκεί γύρω να δείτε ότι θα πέσει ψάξιμο διεθνώς και για αρκετά χρόνια πίσω σε αρχεία δημοπρατικών οίκων ή σε δημοσιευμένες ιδιωτικές και μουσειακές συλλογές ώστε να βρεθούν οι κλεπταποδόχοι.
Εύχομαι να το "κυνηγήσει" το υπουργείο πολιτισμού το θέμα....